úterý 15. ledna 2013

Zimní sklizeň


Jako moderní lovci sběrači, vyražte v třívrstvém gore-texu na zimní topinambury. 
Pokud víte kde v létě rostou. 

Jsou mrazuvzdorné, takže se dají sklízet celou zimu a zima je neznehodnotí a nepoznamená na chuti, jako třeba přemrzlou bramboru. Tady to nehrozí.
     Topinambury údajně původně z Mexika, oblíbené v Izraeli a masově pěstované ve Francii, jsou zpestřením jídelníčku a dají se použít jako sladké brambory. 
     Největší zastoupení ve složení topinambur mají sacharidy ve formě inulinu, fruktózy, glukózy a s téměř žádnou vlákninou.
V zimě se hodí řada organických kyselin, jako kyselina citronová, mléčná, jantarová a jablečná, spolu s vitaminy A, B1, B2, C, D a minerální prvky jako draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo.
     Jsou velmi vhodné pro děti pro svou lehkou stravitelnost, stejně jako v obdobích různých diet. Působí proti artritidě, zmírňují žlučové koliky, křeče a jsou velmi vhodné při nevolnosti v těhotenství. Snižují cholesterol v krvi, regulují krevní tlak a snižují stres. Pomáhají při detoxikaci a také snad mají vliv na uvolňování hormonů, stimulujících vaječníkové folikuly, které pak uvolní více než jedno vajíčko-pokud si někdo přeje třeba dvojčata:-)
    V kuchyni se hodí kamkoliv, nejlépe však syrové, nebo třeba nastrouhané na hrubo do zeleninového salátu pro svou oříškovou a nasládlou chuť.

No a tohle vše je skryto v zemi a pod sněhem, úplně pro všechny. 
Dobrou chuť.


Žádné komentáře:

Okomentovat